Vad är pormaskar – en grundlig översikt

01 november 2023
Jon Larsson

Pormaskar är vanliga hudproblem som många människor stöter på. De är små prickar som visas på huden och kan förekomma på olika delar av kroppen, inklusive ansiktet. Pormaskar uppstår när dina porer blir igentäppta med överflödig olja, döda hudceller och smuts. Denna ansamling orsakar en ökning av bakterier och kan leda till inflammation och hudutslag.

Fördjupad presentation av vad pormaskar är

Pormaskar kan delas in i två huvudtyper: öppna och slutna. Öppna pormaskar, även kända som comedoner, är synliga på ytan av huden. De ser ut som små svarta prickar och är resultatet av när porerna är även och olja och smuts har oxiderats, vilket får dem att bli mörka i färgen. Slutna pormaskar är inte synliga på hudens yta och kallas ibland för vita pormaskar. Dessa bildas när porerna är täppta och oljan och smuts inte har utsatts för luft och oxidering.

Det finns också olika typer av pormaskar beroende på var de uppträder på kroppen. Ansiktet är den vanligaste platsen att hitta pormaskar, särskilt i T-zonen (pannan, näsan och hakan), där talgproduktionen är högst. Men de kan också förekomma på axlarna, bröstet, ryggen och andra områden där talgkörtlarna finns.

Kvantitativa mätningar om pormaskar

skincare

I en genomsnittlig por finns det över 900000 bakterier och när en por är igentäppt med överflödig olja och smuts, får bakterierna en miljö där de kan frodas och multiplicera sig snabbt. Detta kan leda till inflammation och utveckling av pormaskar. Enligt forskning uppskattas att över 80% av tonåringar och unga vuxna upplever pormaskar på någon nivå.

Skillnaden mellan olika pormaskar

Som tidigare nämnts skiljer sig pormaskar åt beroende på om de är öppna eller slutna. Öppna pormaskar är synliga på hudens yta och ser ut som små svarta prickar. Däremot är slutna pormaskar inte synliga på hudens yta och kan kännas som knottriga utbuktningar under huden. Denna skillnad beror på att porerna är täppta på olika sätt. På grund av deras olika egenskaper kräver de olika behandlingsmetoder och vård.

Historisk genomgång av för- och nackdelar med olika pormaskar

Historiskt sett har pormaskar betraktats som en kosmetisk olägenhet och har ofta förknippats med dålig hygien eller dåliga levnadsvanor. Det har funnits många huskurer och produkter på marknaden som utlovar att bli av med pormaskar, men forskning visar att de inte alltid är effektiva. Många människor försöker klämma och pilla på sina pormaskar, vilket kan leda till ärrbildning och infektion.

Det är dock viktigt att förstå att pormaskar är en naturlig del av hudens funktion och att de kan vara svåra att undvika helt. Vissa människor är mer benägna att utveckla pormaskar än andra, till exempel de med fetare hud eller genetisk predisposition.

Avslutningsvis är pormaskar ett vanligt hudproblem som kan vara frustrerande för dem som upplever dem. Det är viktigt att förstå vad pormaskar är och hur de skiljer sig åt för att kunna hantera dem effektivt. Genom att följa en ordentlig hudvårdsrutin och undvika olämpliga behandlingar kan man hålla pormaskarna i schack och uppnå en klarare och friskare hy.I den här videon visar en hudvårdsexpert hur man kan förebygga och behandla pormaskar på bästa sätt.

FAQ

Hur bildas pormaskar?

Pormaskar bildas när porerna blir igentäppta med överflödig olja, döda hudceller och smuts. Detta skapar en miljö där bakterier kan frodas och leda till inflammation och hudutslag.

Hur skiljer sig öppna och slutna pormaskar åt?

Öppna pormaskar är synliga på hudens yta och ser ut som små svarta prickar, medan slutna pormaskar inte syns till på ytan och kan kännas som knottriga utbuktningar under huden.

Vilka är de vanligaste platserna för pormaskar?

Ansiktet, framför allt T-zonen (panna, näsa, hak), är den vanligaste platsen att hitta pormaskar. Men de kan även förekomma på axlarna, bröstet, ryggen och andra områden där talgkörtlarna finns.

Fler nyheter